6 maneres de fer la teva casa més accessible


6 maneres de fer la teva casa més accessible

A Farré Accessibilitat t’expliquem 6 maneres de transformar la teva casa en una llar més accessible.

Viure amb falta de mobilitat, ja sigui per l’edat o un altre factor de l’estil de vida, fa que la vida sigui significativament més difícil. Un lloc on tots els individus han de sentir-se còmodes és a casa. No obstant això, la majoria de les llars no estan dissenyats pensant en cadires de rodes, caminadors o altres dispositius d’assistència per a la mobilitat.

Si tens o un ser estimat té una mobilitat limitada, o si estàs cuidant a una persona major, és possible que hagis de fer algunes modificacions per a permetre-li viure còmodament i de manera independent a casa.

Afortunadament, existeixen diverses solucions per a fer que la vida a la teva casa sigui tan normal com sempre. De fet, actualitzar la teva llar pot garantir la seguretat, crear comoditat i permetre una vida autònoma.

 

1. Reemplaçar les escales de l’entrada amb rampes o plataformes elevadores

Les escales són un perill per a molts, no sols per als que estan en cadires de rodes, sinó per a qualsevol persona amb mobilitat limitada.

En innombrables ocasions, existeixen unes petites escales en iniciar el vestíbul que són una barrera per a gaudir d’un bon trajecte d’entrada i sortida de l’edifici, per aquest motiu és essencial substituir aquesta barrera arquitectònica per una rampa.

D’altra banda, tenim les plataformes salva escales, les quals s’instal·len sobre la pròpia escala sense necessitat de realitzar reformes o obres per a això. Aquest tipus d’elevador disposa d’una base o plataforma la qual permet l’accés de la persona en cadira de rodes sense dificultats, permetent el seu plegat una vegada acabada la seva utilització.

Les plataformes puja escales s’adapten tant a escales rectes com amb corbes, replanells intermedis, etc., existint també models aptes per a instal·lar-se en l’exterior de l’habitatge.

6 maneras de hacer tu casa mas accesible rampa

6 maneras de hacer tu casa mas accesible plataforma salvaescalera

2. Instal·lar una cadira elevadora

Una cadira elevadora o cadira puja escales és una solució simple i eficient per a aquest problema. L’usuari simplement se senti en el seient i és portat des de la part inferior de les escales fins a la part superior o viceversa, la qual cosa li permet moure’s fàcilment per la seva casa i fer coses que d’una altra manera no podria fer. En resum, una cadira elevadora pot fer la vida molt més fàcil i còmoda per a una persona que té dificultats per a usar les escales i permetre-li continuar dormint en el seu propi llit i arribar al bany fàcilment.

Les cadires elevadores són molt variades i flexibles. En Farré Accessibilitat, podrem trobar la cadira elevadora adequada que millor s’adapti a l’escala i a la persona que la utilitzi. Per tant, fins i tot si hi ha objectes en el camí com a radiadors, mobles, comptadors d’electricitat i gas, armaris o fins i tot girs en l’escala, en general sempre podrem trobar una cadira elevadora que s’ajusti a les seves necessitats. Quin tipus de cadira elevadora necessita una persona pot dependre en gran manera de la seva altura, pes i de si pot o no caminar sobre ella o si necessita ser traslladada des d’una cadira de rodes.

Una cadira elevadora és també una solució relativament rendible, ràpida d’instal·lar i també pot ser temporal. Les cadires elevadores s’instal·len en l’escala en lloc d’en la paret i es poden desmuntar amb la mateixa rapidesa amb la qual s’instal·len si és necessari. Això significa que si algú té una operació major, arriba a casa i no pot manejar les escales, pot tenir temporalment una cadira elevadora instal·lada durant unes setmanes o mesos per a ajudar a accedir al dormitori i al bany. També significa que si es muda de la seva casa, la seva cadira elevadora pot ser fàcilment retirada.

6 maneras de hacer tu casa mas accesible silla salvaescalera

3. Instal·lar un ascensor

Una alternativa a una cadira elevadora, són els ascensors que poden ser una gran solució per a les persones amb mobilitat limitada. Poden ser elegants, segurs, fiables i ràpids. També es poden integrar en l’arquitectura existent.

Pots pensar que instal·lar un ascensor té un preu prohibitiu, però posar un ascensor a la teva casa eleva el valor de l’habitatge. I el que és més important, la inversió farà que la seva casa sigui accessible a qualsevol persona.

6 maneras de hacer tu casa mas accesible ascensor

4. Eliminar les barreres de bany

Normalment el bany presenta molts obstacles. Els taulells i rajoles relliscoses es tornen extremadament perillosos quan estan mullats i les banyeres i fogons no són superfícies que perdonen als qui són propensos a caure’s.

La banyera en particular pot ser un repte atès que les banyeres tenen costats alts, la qual cosa crea una complicada barrera física d’entrada.

A més de la banyera, el vàter és una altra àrea del bany que pot tornar-se traïdorenca per a les persones amb dificultat per a moure’s. Els passamans eliminen la necessitat que l’usuari es balancegi en asseure’s i aixecar-se del vàter.

6 maneras de hacer tu casa mas accesible bano

5. Passamans en àrees clau

Per a aquells amb mal equilibri, propensos a caigudes, baixa mobilitat o que simplement necessiten ajuda per a aixecar-se de les cadires, llits o àrees de bany, els passamans ben col·locats poden fer una gran diferència.

Les barres d’agarri en el bany redueixen especialment el risc de caigudes i ajuden els usuaris a aixecar-se de les seves posicions asseguts. Augmenten la independència i creen pau mental.

6. Reorganitzar els mobles

Els mobles de la teva casa estan situats de manera que les persones amb mobilitat reduïda o en cadira de rodes puguin desplaçar-se fàcilment?

Pots redistribuir els mobles de manera que no hi hagi girs bruscos ni passadissos estrets.

També pots fer que els articles d’ús diari, com a cadires còmodes, prestatgeries i plats i utensilis de cuina, siguin de fàcil accés. Això pot significar el trasllat d’articles a prestatges inferiors per a les persones que utilitzen dispositius de mobilitat.

 

×