Aparells elevadors per a salvar els desnivells verticals


Els expliquem quins aparells elevadors existeixen per a salvar els desnivells verticals.

 

aparatos elevadores para salvar los desniveles verticales

 

Les escales són obstacles sovint infranquejables, i no tots els desnivells poden resoldre’s mitjançant rampes.

Ascensors

En un habitatge unifamiliar o edifici d’habitatges que, solen disposar de més d’una planta, cobra importància incorporar ascensors unifamiliars per a atendre les necessitats de mobilitat dels usuaris i poder salvar així barreres arquitectòniques. Incorporar un ascensor, li estalviarà en el futur, quan tingui problemes de mobilitat o altres circumstàncies li dificultin pujar les escales de la seva casa.

Accés a l’ascensor

L’itinerari dels usuaris fins a l’ascensor ha de ser accessible des de qualsevol punt. Les zones a les quals doni servei l’ascensor també han de ser-ho. No té sentit que un ascensor accessible porti a llocs en els quals usuari no pugui desembolicar-se.

Davant de l’entrada de l’ascensor es requereix un espai lliure de maniobra en el qual es pugui inscriure un cercle de 1,50m de diàmetre. Aquest espai estarà situat enfront de la porta de l’ascensor.

La zona d’embarqui se senyalitzarà mitjançant bandes de paviment diferenciat en color i textura, de 100cm de longitud i de l’ample de la porta.

La porta de la cabina de l’ascensor tindrà un buit útil de 85cm, per a permetre el passo a qualsevol usuari.

En totes les plantes, al costat de la porta de l’ascensor es col·locarà una placa identificant la planta en la qual es troba i el botó de trucada. La informació es presentarà en autorrelleu i en Braille. Aquest botó estarà situat en una placa d’uns 10x10cm, i serà fàcilment detectable al tacte. Els seus colors hauran de contrastar per a facilitar la seva localització. Estarà col·locada a una altura entre 90-120cm des del sòl. El seu disseny tindrà les mateixes característiques que la botonera de l’ascensor.

En el cas d’edificis d’accés públic és convenient col·locar prop de la porta un pla o directori amb els diferents espais que es troben en aquesta planta.

Característiques de la cabina

Les dimensions de la cabina dependran de l’ocupació de l’edifici, però podem considerar unes dimensions mínimes perquè l’ascensor pugui ser utilitzat per persones amb discapacitat.

La cabina de l’ascensor tindrà com a mínim les següents dimensions perquè sigui considerat com “adaptat”: profunditat 140cm, ample 110cm.

Un ascensor considerat com a “practicable” tindrà les següents mesures mínimes: profunditat 120cm, ample 90cm, amb un buit d’entrada útil de 80cm.

Si l’ascensor posseeix dues portes situades en angle (no enfrontades) les dimensions de la cabina han de permetre el gir d’una cadira de rodes, per la qual cosa tindrà unes dimensions mínimes de 140x140cm.

L’altura de la cabina serà com a mínim de 200cm.

L’ascensor hauria de disposar d’algun mitjà de comunicació per veu amb l’exterior; aquest telèfon estarà situat a una altura accessible (no més de 140cm). Seria recomanable que l’ascensor disposés d’una finestreta a la porta, o d’un sistema de comunicació amb vídeo per a poder comunicar-se amb usuaris amb discapacitat auditiva.

Mecanisme de les portes

En ascensors d’itineraris adaptats, l’amplària de la porta serà de 85cm útils, i la seva obertura serà telescòpica, i sempre disposarà de cèl·lules fotoelèctriques que detectin la presència de persones abans de tancar les portes, per a evitar el seu atrapament.

És convenient que aquestes cèl·lules estiguin situades a diferents altures, sobretot pensant en els usuaris de bastons o crosses, ja que pot ocórrer que les portes es tanquin quan han passat les crosses i no la persona.

Sempre ha d’haver-hi un botó d’activació de l’obertura de les portes a l’interior de la cabina.

Si es tracta d’ascensors amb portes del tipus “manxa” caldrà tenir en compte l’espai ocupat per les portes plegades a l’hora de determinar les dimensions útils de la cabina i del buit de pas.

En aquells casos en els quals l’embarqui i el desembarqui a l’ascensor es realitzi per portes diferents, situades a 90è, les dimensions mínimes de la cabina seran de 120x120cm per als ascensors practicables, i 140x140cm per als adaptats.

Desnivells

No ha d’haver-hi un regruix major de 1cm entre el sòl de la cabina i el paviment de cada pis en els quals fa parada. El buit entre la cabina de l’ascensor i el del paviment no pot ser major de 2cm.

Elements accessibles de la cabina

L’ascensor ha d’estar dotat de passamans, almenys en algun dels seus costats. El passamans estarà situat a una altura entre 90-95cm. Tindrà un disseny anatòmic, amb un diàmetre aproximat de 4-5cm i separat com a mínim uns 4cm del parament de la cabina. També és recomanable la col·locació d’un banc abatible, per a aquelles persones que es fatiguen amb facilitat o amb problemes d’equilibri.

S’ha de col·locar un sòcol o protecció perimetral d’uns 30cm d’altura, sobretot en aquells casos en els quals els paraments siguin de cristall, per a evitar cops contra ells.

Si es col·loquen miralls, la seva part baixa estarà a uns 90cm o menys, perquè puguin veure’s en ells els usuaris de cadira de rodes.

La botonera estarà col·locada entre 90-120cm des del sòl, i estarà separada uns 40cm de les cantonades de la cabina, perquè els usuaris de cadira de rodes puguin accedir fàcilment a ella. La distribució dels botons serà regular, amb el número en autorrelleu i amb la informació en Braille. Els botons seran fàcils e detecta de manera individual, amb una grandària no inferior a 2cm de diàmetre. Són preferibles els sistemes de pressió als de sensors tèrmics; el botó ha d’avisar d’alguna manera que ha estat premut correctament (il·luminant-se i emetent algun espetec).

Els botons de parada d’emergència i el d’alarma estaran situats en la part més baixa, per a assegurar-se que tots els usuaris poden arribar a ells, i seran de grandària i color diferents a la resta de botons.

Si el nombre de botons no és excessiu, es recomana la seva disposició en horitzontal, perquè cap d’ells quedi massa alt.

La informació sobre parades i obertura o tancament de portes haurà de ser visual i també auditiva, per a atendre les necessitats de les persones amb discapacitat visual i auditiva.

El paviment de la cabina serà continu i antilliscant, tant en sec com en mullat. Sobre el paviment no s’ha de col·locar elements solts, com a catifes o moquetes, pel risc de lliscament.

 

ascensor gulliver sin necesidad obra
ascensor dhm ascensor economico

 

Plataformes elevadores

Les plataformes d’elevació vertical, permeten salvar desnivells de diversos metres. Quant al disseny, algunes són semblants a un ascensor, amb la diferència que gairebé no necessiten fossat (a penes 15cm o menys). Altres plataformes, per a altures menors, consisteixen en una base i unes proteccions laterals a mitjana altura.

Dins d’aquest apartat ens referim a les plataformes d’elevació vertical, que permeten salvar desnivells de diversos metres.

Quant al disseny, algunes són semblants a un ascensor, amb la diferència que gairebé no necessiten fossat (a penes 15cm o menys). Altres plataformes, per a altures menors, consisteixen en una base i unes proteccions laterals a mitjana altura.

En aquells casos en els quals no pot realitzar-se fossat, es disposa d’una petita rampa abatible per a accedir a la plataforma.

El seu funcionament normalment és mitjançant un motor hidràulic, accionat per corrent elèctric. Quant a capacitat han de suportar el pes d’una persona usuària de cadira de rodes elèctrica i un acompanyant. El recomanable és una capacitat de càrrega d’almenys 225kg, La futura normativa europea que regularà aquests aparells indica com a capacitat mínima de càrrega 250kg.

Els controls de la plataforma estaran situats de manera que puguin ser accionats per l’usuari des de la cadira de rodes. També es col·locaran comandaments fora de la plataforma, en les zones d’embarqui i desembarqui, que permetin controlar la plataforma des de l’exterior.

Existeixen models per a interior i per a instal·lar a la intempèrie. Davant de la porta d’entrada hem de deixar una zona lliure igual a la que deixaríem davant d’un ascensor.

Cal tenir en compte que es necessita protegir el fossat per a evitar caigudes o aixafaments en descendir la plataforma. La plataforma ha de comptar amb elements de protecció del buit en les zones d’embarqui i desembarqui, per a evitar caigudes quan la plataforma no es trobi en ells.

L’elevador haurà d’estar equipat amb dispositius anti cisallament davant i sota la plataforma. A més haurà d’existir un botó de parada d’emergència.

 

plataforma elevadora butler
plataforma elevadora ergon

 

Plataformes pujaescales

Les plataformes pujaescales estan dissenyades per a les persones que es desplacen en cadira de rodes o amb la mobilitat reduïda, s’adapten a gairebé tots els tipus d’escales siguin de tram recte, amb corbes o amb replans.

Les plataformes consten d’una safata plegable que fa de base i una protecció lateral abatible. Tancada ocupa uns 30-40cm d’ample. Normalment només poden transportar a una sola persona.

Els controls de la plataforma estaran situats de manera que puguin ser accionats per l’usuari des de la cadira de rodes. També es col·locaran comandaments fora de la plataforma, en les zones d’embarqui i desembarqui, que permetin controlar la plataforma des de l’exterior.

La pròpia plataforma incorpora el motor, encara que existeixen models en els quals el motor està exempt i se situa en un extrem de la guia.

A l’hora de projectar-les, cal tenir en compte la manera en la qual s’efectua l’embarqui i el desembarqui, i deixar suficient espai lliure per a la plataforma i per a l’usuari.

L’embarqui i el desembarqui han d’efectuar-se sempre en la mateixa direcció, ja que no hi ha suficient espai en la plataforma perquè pugui girar una cadira de rodes.

L’equip tindrà dispositius anti cisallament i anti aixafament en la part inferior de la plataforma, així com un botó de parada d’emergència.

 

plataforma salvaescalera supra linea tramos rectos
plataforma salvaescalera supra curva tramos curvos

 

Cadires pujaescales

 

Amb les cadira pujaescales podrà tornar a pujar les escales sense cap dificultat, recuperant la seva independència. Les cadires pujaescales són segures i fàcils d’usar, tant per a escales rectes o corbes.

Aquest tipus d’ajuda tècnica no està pensada per als usuaris de cadires de rodes, sinó per a aquelles persones que encara que són capaces de caminar, ho fan amb dificultat o fatiga.

En aquest cas, en comptes d’una plataforma, el que s’acobla a la guia és un seient amb els seus corresponents elements de seguretat.

Normalment estan equipats amb suport, reposabraços, reposapeus abatible i cinturó de seguretat.

És recomanable que el seient sigui giratori, per a facilitar l’embarqui i el desembarqui.

El pujaescales haurà de comptar amb dispositius anti cisallament en aquelles parts susceptibles de provocar danys, com el marc de la cadira o el reposapeus.

Existeixen models en els quals hi ha l’opció de desplaçar-se de vaig piular a més d’assegut.

 

silla salvaescaleras curva flow2
silla salvaescaleras recto homeglide

 

×