Aspectes a tenir en compte abans de comprar una cadira elevadora


A Farré Accessibilitat els comptem totes les opcions que ens ofereixen les cadires elevadores.

 

aspectos a tener en cuenta antes de comprar una silla elevadora

 

Una de les millors eines per a mantenir la independència enfront de l’envelliment és un cadira elevadora o cadira puja escales, un dispositiu que permet a les persones amb problemes de mobilitat pujar còmodament un tram d’escales.

Una cadira elevadora pot significar la diferència entre mantenir-se segur i renunciar per complet a la seva casa.

 

Què són les cadires elevadores i com funcionen?

Les cadires puja escales es componen d’una cadira que es desplaça per un riell situat en les escales, permetent-li estalviar l’energia de pujar i baixar l’escala.

Es tracta d’instal·lacions d’ús domèstic dissenyades per a proporcionar una elevació vertical pràctica, còmoda i segura, a totes aquelles persones que desitgin millorar la mobilitat en la seva llar.

Existeixen diferents parts i característiques d’una cadira elevadora:

Riells de cadira elevadora

Els riells són una part integral del sistema de puja escales. La seva grandària i forma afectaran el preu total i la facilitat d’ús. Hi ha diferents tipus de riells disponibles per a acomodar-se a les necessitats específiques de la casa i de la mobilitat.

Les cadires elevadores rectes permeten a l’usuari pujar i baixar les escales amb facilitat, mentre que els riells corbs estan dissenyats específicament per a escales en les quals l’usuari necessita moure’s amb facilitat per corbes o cap a un replà. Els materials utilitzats en les vies també entraran en joc, especialment si necessita una cadira elevadora a l’aire lliure que pugui suportar els canvis diaris de clima. En última instància, les vies que triï han d’adaptar-se a la seva llar i a les seves pròpies necessitats de mobilitat.

Riell recte
Les cadires elevadores rectes són més fàcil d’instal·lar i continuen sent l’opció més econòmica, i també tendeixen a ser el tipus de cadira elevadora més ràpida i menys pertorbadora d’instal·lar.

Riell corbat
Aquestes tendeixen a ser una mica més cares que les cadires elevadores rectes, però sovint són necessàries. Qualsevol escala que es doblega o té un replà requerirà un elevador d’escales amb un riell corbat. I pel fet que cada escala és única, les cadires elevadores corbes requereixen un mesurament més precís, generalment per part d’un professional amb un bon coneixement dels tipus de riells. Tendeixen a ser una mica més pertorbadors en termes d’instal·lació i també menys econòmics. Una cadira elevadora corbada pot funcionar de 2 a 7 vegades més que un model recte, depenent del que es requereixi per a ajustar-se a l’escala en qüestió.

Riell per a exteriors
Aquests poden ser rectes o corbs. Es diferencien de les cadires elevadores d’interior principalment per estar fetes de materials resistents a la intempèrie. De fet, alguns fabricants ofereixen models per a exterior/interior que, amb algunes modificacions opcionals, poden funcionar en tots dos entorns, perquè en tots els altres aspectes, els controls, el motor, el seient i els riells dels models per a exterior són bàsicament els mateixos que els de qualsevol altre elevador d’escales.

A part de les rectes o corbes, hi ha algunes altres opcions que pot haver de prendre sobre el riell quan compri un puja escala:

Riell vertical
El riell vertical estàndard és la solució perfecta si hi ha una obstrucció com una porta prop de la part inferior de l’escala. Només ocupa 175 mm enfront del primer graó.

Riell vertical curt
Quan l’espai és encara més limitat en la part inferior pot instal·lar-se un riell vertical curt que només ocupa 100 mm enfront del primer graó.

Riell horitzontal
Si existeix espai extra en la part inferior de les escales el riell horitzontal permet que la cadira s’estacioni lluny del primer graó.

Riell abatible
El sistema de riell abatible permet instal·lar la cadira puja escala en escales adjacents a portes d’entrada o sortida sense que el carril destorbi, mitjançant un sistema elèctric i automatitzat el carril es “aparta” quan no estem utilitzant la cadira.

Corba d’aparcament
La corba d’aparcament permet que la cadira s’estacioni perfectament allunyada de l’escala.

 

aspectos a tener en cuenta antes de comprar una silla elevadora rail

 

Seients de cadires elevadores

El seient d’una cadira elevadora ha de ser una de les consideracions més importants, ja que és el component amb el qual l’usuari interactués més. Depenent de les necessitats de comoditat i mobilitat, el seient es pot personalitzar perquè sigui giratori, plegable, inclou reposabraços i reposapeus, i més.

Més enllà d’aquestes característiques de seguretat, els seients ofereixen opcions i característiques que vostè ha de conèixer i buscar si està interessat. Això comença amb el disseny del seient. Sovint podrà triar el color del seient, el tipus de tapisseria i altres aspectes estètics del seient per a assegurar-se que el puja escala s’adapti a la decoració de la seva casa.

Seients giratoris
Alguns models de cadires elevadores ofereixen un seient que gira al principi i al final de la pista, la qual cosa permet a l’usuari aixecar-se de la cadira amb els peus plantats sobre una superfície plana en lloc de les escales que acaba de pujar.

Seients plegables
Algunes cadires elevadores d’escales es pleguen quan no estan en ús, igual que els seus reposapeus i reposabraços. Aquesta és una característica crucial, així que asseguri’s de preguntar: redueix la quantitat d’espai que ocupa la cadira elevadora i redueix el seu potencial com a perill d’ensopegada.

Seient giratori elèctric i d’altura ajustable
La millora al seient elèctric li permet girar fàcilment en la part superior o inferior movent el joystick, permetent que pugui baixar-se de la cadira de forma segura, ja que la cadira gira automàticament allunyant-se de l’escala. Hi ha quatre altures de seient diferents per a triar, podent posicionar el seient de la forma més còmoda possible.

Reposabraços i reposapeus
Gairebé tots els models de cadires elevadores també vénen amb reposabraços corbs i rectes. Reposapeus plegables i reposapeus connectat, que fa que plegar la cadira no comporti cap esforç, ja que el reposapeus està unit al seient.

 

aspectos a tener en cuenta antes de comprar una silla elevadora reposapies

 

Característiques de seguretat

Les característiques de seguretat d’una cadira elevadora són crucials per a prevenir caigudes i lesions.

Cinturons de seguretat
Es requereix que les cadires elevadores tinguin algun tipus de subjecció per al passatger, així que els cinturons de seguretat no han de ser una sorpresa. No obstant això, alguns seients compten amb cinturons de seguretat fàcils d’usar per a les persones amb artritis o altres problemes.

Detecció d’obstacles
Algun dels models de cadires elevadores també compten amb sensors electrònics que detecten objectes en les escales i detenen la cadira.

Panys de clau
Algunes de les cadires elevadores també tindran una clau que, si es retira, impedirà que la cadira elevadora funcioni, evitant l’ús no autoritzat o l’ús per part de nens o altres persones que puguin necessitar supervisió.

Controls
Per raons de seguretat, els models de cadires elevadores requereixen una pressió constant sobre els controls, alguna cosa que normalment es maneja amb un joystick que el conductor pot sostenir amb fermesa sense importar el forta que siguin i malgrat impediments com l’artritis. També ha d’observar atentament altres controls, com a palanques o botons que col·lapsen el reposapeus o el seient, per a assegurar-se que també pugui manejar-los fàcilment.

Mecanisme de trucada
Una altra característica estàndard, però no universal, entre les cadires elevadores és un mecanisme de trucada que portarà a la cadira al nivell que es necessita. Algunes cadires elevadores tenen el mecanisme de trucada instal·lat en la paret prop del final de la via, i algunes funcionen a través de mecanismes de trucada remota de mà. Si té alguna preferència, asseguri’s de tenir-la en compte en comprar.

 

aspectos a tener en cuenta antes de comprar una silla elevadora seguridad

 

×