L’accessibilitat, més enllà de la comoditat


Amb l’edat, la mobilitat es veu reduïda i les persones van perdent autonomia.

accesibilidad mas alla de comodidad

Cada vegada la població està més envellida i l’augment de l’esperança de vida i la disminució en el nombre de naixements, ha provocat que Espanya es trobi entre un dels països on l’edat mitjana dels seus habitants és de les més altes.

Amb l’edat, la mobilitat es veu reduïda i les persones van perdent autonomia. Ja no els resulta tan fàcil caminar o superar obstacles com a escales o vorades. És en aquests moments quan és necessari facilitar-los les coses, perquè així puguin guanyar en qualitat de vida. El mateix ocorre amb aquelles persones que compten amb discapacitats motores, i que desgraciadament es troben amb molts obstacles en el seu dia a dia.

Un dels principals reptes d’accessibilitat es troba pràcticament a la porta de casa. Moltes persones tenen problemes per a entrar o sortir dels seus habitatges, ja que hi ha escales o els ascensors no són prou grans com perquè entre una cadira de rodes.

Què es pot fer en aquests casos?

Et mostrem diverses solucions per a eliminar barreres arquitectòniques:

Baixar l’ascensor a cota zero

Avui dia, la gran majoria dels edificis compten amb ascensor. Això permet que les persones amb mobilitat reduïda, puguin sortir i accedir a les seves llars evitant els llargs trams d’escales. No obstant això, en sortir de l’ascensor sol haver-hi un parell de graons en el portal. Encara que siguin pocs, pot ser que a moltes persones els resulti molt complicat pujar-los o baixar-los, i amb això sortir al carrer o fins i tot accedir a l’ascensor per a tornar a casa.

En aquest cas, una bona solució és baixar l’ascensor a cota zero. Això significa que l’ascensor se situarà de tal forma que no hi hagi cap graó entre aquest i el portal. És una alternativa estupenda per a comunitats de veïns amb accessos complicats o quan no és possible aplicar una altra solució, com una rampa o una plataforma. No obstant això, és un procés que requereix d’una planificació precisa i en el qual s’han de tenir en compte diversos factors; si hi ha veïns o locals en la part inferior, si està el garatge de l’edifici, entre altres.

Instal·lar una plataforma elevadora

Una plataforma elevadora és una alternativa estupenda a baixar l’ascensor a cota zero, ja que és molt més econòmica i no necessita de tanta planificació. Consisteix en un petit elevador que permet als usuaris en cadira de rodes, sortejar aquest petit tram d’escales de l’ascensor al portal. D’aquesta forma, podrà sortir i entrar a l’edifici sense problemes.

Un altre avantatge que ofereix aquest tipus d’instal·lacions, és que l’obra és totalment personalitzada. La plataforma pot adaptar-se a tota mena de cadires de rodes, espai disponibles i fins i tot pressupost de la comunitat. No obstant això, de la mateixa forma que ocorre en el cas anterior, és necessari tenir en compte una sèrie de consideracions (es necessita un buit en el qual col·locar l’aparell). I a més, els usuaris hauran d’usar dos mitjans d’elevació, la qual cosa pot resultar una mica incòmode.

Instal·lar una plataforma puja escales

Si no és possible instal·lar una plataforma elevadora, existeix l’opció de les plataformespuja escales. Aquest tipus d’alternativa té l’avantatge que no necessita tanta planificació, perquè simplement es necessita instal·lar un riell. A més, no està solament indicat per a persones en cadires de rodes, perquè també poden usar-ho majors amb problemes de mobilitat i persones en crosses.

La seva versatilitat permet que la puguin usar més inquilins i es pot adaptar a situacions puntuals com a operacions o accidents. A nivell de consum elèctric, aquest és mínim i molt similar a qualsevol electrodomèstic que puguem tenir a casa. Tan sols cal tenir un endoll a prop i llest. Encara que a l’ésser la seva grandària tan gran, pot ocórrer que impedeixi el pas d’altres persones quan estan en funcionament. També existeix una opció que ocupa menys espai, les cadires puja escales, però no són molt útils per a persones en cadira de rodes.

Instal·lar una rampa

Una rampa és una opció senzilla, ràpida i molt versàtil. L’obra és molt senzilla, ja que simplement consisteix a modificar un espai de les escales. A més, la poden usar tant persones amb mobilitat reduïda com en cadira de rodes. Encara així, cal tenir en compte el pendent i el lliscament, perquè al final la solució pot convertir-se en una cosa molt perillosa.

Cada vegada hi ha més consciència sobre l’eliminació de barreres. No obstant això, encara que els edificis ja són cada vegada més accessibles, existeixen altres llocs com a organismes públics o fins i tot accessos a peu de carrer on l’accessibilitat encara és una assignatura pendent. A les nostres mans està canviar aquesta situació.

 

×