Sabem que significa accessibilitat?


Aquest article vol donar a entendre el concepte d’accessibilitat, ja que moltes vegades es confon.

sabemos que significa accesibilidad

L‘accessibilitat és la qualitat de fàcil accés perquè qualsevol persona, fins i tot aquelles que tinguin limitacions en la mobilitat, en la comunicació o l’enteniment, pugui arribar a un lloc, objecte o servei.

L’accessibilitat universal és aquella condició que han de complir els entorns, processos, béns, productes i serveis, així com els objectes o instruments, eines i dispositius, per a ser comprensibles, utilitzables i practicables per totes les persones en condicions de seguretat, comoditat i de la forma més autònoma i natural possible.

Actualment, l’accessibilitat ha deixat de ser sinònim de supressió de barreres físiques per a adoptar una dimensió preventiva i àmplia, generalitzable a tota mena d’espais, productes i serveis.

D’altra banda, es tracta d’una variable fonamental per a garantir el compliment del principi d’igualtat d’oportunitats, convertint-se gradualment en un reconeixement general, com a millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans.

L’accessibilitat és un dret de la persona i, com a tal, deu ser tractat per a aconseguir l’equiparació de de oportunitats. Així mateix, la persona té dret a l’autonomia i la mobilitat personal, com a correspondència a l’assoliment d’una vida plenament independent.

Finalment un aspecte fonamental és la normativa, que des de fa uns anys obliga al fet que tot bé, producte o entorn sigui accessible per a totes les persones.

Havent entès el concepte d’accessibilitat, veurem com avui dia el concepte encara es confon.

Segur que molts hem escoltat alguna que una altra frase surrealistes com:

La meva comunitat de veïns és accessible, perquè hem posat una rampa en el portal
L’estació de tren és completament accessible, però asseguri’s d’avisar abans perquè li posin la rampa
Estic molt sensibilitzat amb la discapacitat, perquè en el meu bar quan ve algú en cadira de rodes, li agafem a pes entre diversos clients per a ajudar-lo a salvar els dos esglaons que té

Des de fa molt temps venim associant Accessibilitat amb la col·locació d’una rampa, és igual de quin pendent, perquè puguin accedir les persones en cadira de rodes, o més aviat perquè puguin entrar al nostre edifici.

Però l’accessibilitat ja no és això, ja que s’està confonent accessibilitat amb supressió de barreres físiques.

Accessibilitat vs supressió de barreres físiques

Si parlem de la col·locació d’una rampa, que evidentment és molt necessària, hem d’indicar que aquesta ha de servir perquè pugui accedir persones en cadira de rodes, carrets de compra, carrets de bebè o fins i tot persones que els costi o no puguin pujar escales i a més hem de tenir present els percentatges d’inclinació de les rampes, el seu paviment antilliscant, etc.

En el cas de les baranes i passamans a banda i banda i a doble altura. Però com se subjecten les persones que tenen amputat el braç dret (o viceversa)? I els nens i persones baixes?

Alguna vegada ens hem plantejat de quina forma circulen les persones amb discapacitat visual pel carrer. Pot ser de diferents formes però el tacte dels peus i el toc del seu bastó és un dels principals i pot facilitar-se la seva accessibilitat a través dels paviments. El col·locar paviment diferent tant de textura com de color (evidentment homologat) en passos de zebra, andanes, escales, etc. els està indicant un canvi brusc en el seu itinerari i els fa posar-se en alerta.

I en aspectes d’evacuació i emergències, com desallotjar un edifici en risc on existeixin persona amb discapacitat auditiva? Per a això són necessaris els recursos visuals com apagar i encendre llums, vibracions, etc.

Amb aquesta reflexió volem despertar el sentit comú i posar sobre la taula que l’accessibilitat es pot plantejar de moltes maneres.

 

×